Amin's & Ila's FotoPageS

By: eyla yusuf

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  >  >>]    [Archive]
Sunday, 31-Aug-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
Apple Picking and BBQ Mackerel

Pokok pear nie takde le besar sangat yek..
Dah masak ke belum pear nie?
Epal nie confirm le dah masak...
View all 14 photos...
Oleh kerana plan nak petik apple tak jadik masa trip ke Cornwall hari tu, maka hari nie kitorang ke Chester untuk memenuhi hasrat tersebut.. Seawal pukul 9 pagi kitorang bertolak ke Eddisbury Fruit Farm dan tiba lebih kurang pukul 11 pagi..

So, budak-budak seronok le tengok apple merah berlambak-lambak atas pokok.. Si Angah dok petik epal, gigit sekali pastu buang dan nak petik yang lain pulak.. Punya le seronok diorang sibuk nak petik buah.. Antara buah yang ada ialah apple merah, apple hijau, pear... Dah abih aktivit picking, sempat lepak depan kedai makan aiskrim..

Kemudian kitorang bertolak ke Marbury Country Park untuk aktiviti BBQ.. Maklum le.. Peti ais kat umah penuh ngan ikan mackerel hasil pancingan Amin dan sekutu-sekutunye.. Jadik kena le buat BBQ nie.. Best betoi dapat makan ikan fresh.. Lauk lain dah tak pandang dah.. Hampir 3 jam menghabiskan masa makan ikan.. Bila nak balik, mata pun asyik nak terkatup je.. Semua mengantuk.. Bawak kereta pun ala-ala tak baper nak larat.. Tapi Alhamdulillah.. Selamat gak sampai ke umah...


Banyak nye epal...


Nie petik apple hijau lak..


Nie rupanye pokok pear...


Mari BBQ.. Perut dah lapo nie..


Fresh mackerel yang dibbqkan..


Saturday, 30-Aug-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
Fishing in Bangor

Saja je nak upload gambar Amin dan sekutu-sekutunye pergi memancing di Bangor. Bertolak kul 11 pagi ke Bangor dan kembali semula ke Leeds lebih kurang pukul 2 pagi.. Meriah tu memancingnye.. Siap bawak tok guru Ali ke lokasi tu.. Nak mancing sangat punya pasal.. Punya le payah nak stop sampai kena tunggu hari gelap, dah tak nampak laut, baru nak balik.. Sempat pulak tu singgah membakar ikan fresh kat umah Ali.. Pekena laksa lagik.. Isk.. Isk.. Isk.. Masing-masing dah tak ingat anak bini kat umah.. Takpe.. Janji peti aisku berisi penuh ngan mackerel..

Trip memancing yang disertai seramai 5 orang nie (Amin, Fendi, Azmi, Zubir, Ikram) telah mendapat hasil yang lumayan. Setiap orang membawa pulang purata 40 ekor mackerel.. Apa lagik.. Hari-hari makan mackerel le.. Untuk peminat setia laksa seperti aku and kakak, nie le saat yang ditunggu-tunggu...


Antara mackerel yang dipancing..


Bersama Ali, pemancing tegar di Bangor..


Aksi Fendi menaikkan mackerel..


Dari Leeds datang mencari mackerel..


Dah tak pandang kiri kanan dah...


Monday, 25-Aug-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
Summer Trip to Cornwall - Day 4

Kat area caravan..
Selesa jugak le caravan nie..
Jalan pintas yang agak horror..
View all 6 photos...
Hari nie hari yang terakhir.. Ikut perancangan asal, on the way nak balik ke Leeds, kitorang akan singgah ke Worcester untuk apple picking.. Tapi baru je memulakan perjalanan, dah jam teruk.. Katanya motorway ditutup untuk at least 2 jam sebab ada accident.. Nak tak nak terpaksa le carik jalan lain.. Dah le tu je satu motorway nak kuar dari Cornwall.. Akhirnya jalan memusing yang jauh telah dipilih.. Dan disebabkan itu jugaklah hasrat untuk apple picking terpaksa dibatalkan sebab tak mungkin leh sampai sebelum waktunye.. Bila dah confirm tak leh nak kejar masa untuk sampai ke Clive's Fruit Farm, maka perjalanan didivertkan ke Cotsworld.. Kitorang gie Bourton-under-Water.. Tiba kat sana pun dah nak kul 5 petang, so apalagik.. Lunch dulu.. Dan pastu berjalan-jalan kat situ menikmati udara petang..

Lebih kurang pukl 8.30 malam kitorg bertolak pulang dan sampai ke Leeds lebih kurang pukul 11 malam..


Trevelgue Holiday Park..


Di Bourton-under-Water..


Acara mandi kaki.. Budak-budak nie tak reti sejuk...


Sunday, 24-Aug-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
Summer Trip to Cornwall - Day 3

Datang lagik ke mari...
Banyak dan berubah tempat nie..
Dulu datang berdua, sekarang berempat..
View all 22 photos...
Lepas breakfast, kitorang bertolak ke destinasi pertama - Land's End.. Nie kali kedua le aku ke sini.. Pertama kali dulu aku dan Amin datang masa buat masters.. Banyak yang dah berubah.. Dulu parking free, sekarang kena bayar.. Dulu tak banyak kedai kat situ, sekarang dah ada macam-macam.. Pastu sekarang nak kena bayar kalo nak amik gambar kat tiang penanda tu.. dulu tak kena bayar pun... Jambatan gantung kat situ pun dah tak leh lalu.... Banyak betoi dah berubah..

Destinasi kedua ialah Minack Theatre.. Cantik betoi kawasan nie.. Rugi kalo tak singgah bila dah sampai sini.. Cuma jalan nak ke situ ada sket horror le.. Kecik dan steep sangat.. masa on the way balik, berselisih ngan bas.. Ayyok.. Susahnye nak melepaskan diri... Hehhehe..

Destinasi seterusnye ialah ke St. Michael's Mount.. Memandangkan budak-budak semua tido, maka tak dapat le nak bergambar lebih-lebih.. Nak carik parking pun satu hal jugak le.. so, orang kata, jangan takde je le.. amik le gambar sekeping dua.. Tu pun jauh je nampak..

Destinasi keempat ialah ke carboot.. Carboot lagik.. Nak buat camana.. Tu je terapi yang bagus sket.. sempat le beli mainan dan buku budak-budak sket.. Buat hiburan dalam kereta.. Pastu nak mencarik pot makan tengahari walaupun dah tak tengahari.. Kul 5 tu beb.. Deestinasi yang dipilih ialah Fistral Beach.. sampai je kat situ, punya le ramai orang.. angin lak kuat.. Nak makan kat pantai, rasa kang ada yang nasik berkuahkan pasir kang.. Pastu ada pulak cubaan nak mendirikan khemah tengah angin kuat giler tu.. Heheheh.. Cuba punya cuba punya cuba.. Akhirnya mengalah.... Bungkus balik le khemah tu... Dan oleh keran ketidaksesuaian tempat nak makan, kitorg balik ke caravan je dan makan tengahari merangkap malam...


Tiang penanda kat Land's End.. Tak leh nak tangkap gambar dekat-dekat sebab nanti kena bayar..


The First and Last House in England..


Minack Theatre..


Cantik betoi tempat nie.. Ditambah pulak ngan cuaca yang cukup panas.. Lagik le superb..


St. Michael's Mount di kejauhan...


Saturday, 23-Aug-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
Summer Trip to Cornwall - Day 2

Dah sampai kat Eden Project..
Angah tengok le kamera tu..
Ada rupa telur raksasa tak?
View all 22 photos...
Sepatutnya program pertama hari kedua nie ialah ke Plymouth.. Tapi disebabkan kereta kitorang ada sedikit problem, maka terpaksa le batalkan program tu.. Pagi tu Amin and Fendi kuar ke pekan Newquay untuk dapatkan kereta sewa untuk kitorang dan Alhamdulillah sebab ada satu je lagik kereta yang tinggal.. Tu pun sebab orang yang booking tak datang amik kereta tu..

Dengan berkeretakan kereta sewa yang baru, maka kitorang proceed ke second program dalam tentatif iaitu nak ke Eden Project.. Masa memula tengok tempat nie, rasa cam dalam lokasi penggambaran ultramen je.. Terbayang biome semua tu cam telur raksasa yang besar.. Apa punya imiginasi le..

Paling yang ditunggu, nak masuk ke dome rainforest le.. Maklum le.. Dah lama tak balik Malaysia.. Nak kasik thrill lagik, kitorang masuk dome yang lain dulu - Mediterranean.. Jenjalan lebih kurang je kat situ sebab budak-budak pun nampak cam ak baper nak enjoy.. Pastu baru ke Rainforest Biome.. Punya le dari jauh dah terasa bahang nye... Hehhehe.. Cuaca ala Malaysia.. Impress betoi bila dah masuk dalam tu.. Details sungguh diorang nie buat keje.. Sebijik cam kat Malaysia lak.. Pastu geram je tengok pokok bunga kantan yang gemuk, daun tenggek burung, daun pandan, pokok pisang dan bermacam2 pokok lagilah.. Rasa nak cilok je.. Tapi apakan daya...

Lebih kurang pukul 4.30 petang, kitorang meninggalkan Eden Project.. Destinasi terakhir hari itu nak ke carboot.. Jangan tak caya, gie bercuti pun carboot tak tinggal.. Hehhehe.. Sampai kat area carboot tu, kitorang makan tengahari dulu (dah kul 5 petang baru nak lunch).. Pastu baru le bercarboot.. Tapi tak baper best carboot nie sebab hujan renyai-renyai dan carbooters pun tak ramai.. Spent masa dekat sejam kat situ dan terus balik ke caravan lepas tu..


Eden Project


Memori daun pisang...


Cam gini je rumah Malaysia? Isk.. Isk.. Isk..


Teringat lak kat Sungai Gabai.. Best nye kalo dapat terjun..


Tepi.. Tepi.. Lori balak nak lalu...


Bunga matahari.. Harum mekar.. Di taman sari..


[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net